HAUS’ İLE DÜNYA MARKASI OLMAK

2013, ‘yenilik yılı’ olacak

 

Kaliteli zeytinyağı üretmek son derece dikkatli çalışma isteyen bir iş. Zeytinyağı kalitesini olumsuz etkileyen onlarca paramaetreye karşılık kaliteli zeytinyağını belirleyen sadece 3 olumlu parametre söz konusudur. Bu konuda zeytinyağı tadımı en iyi kalite kontrol sonuçlarını veriyor. Haus; zeytinyağını üretirken, duyusal parametrelerin olumlu özelliklerini koruyup, olumsuz parametrelerin önüne geçecek çözümler üretiyor.

Etkin yıkama; kaliteli zeytinyağı

AYDIN – İlk yerli zeytinyağı kontinü tesisini 1989 yılında üreten Hakkı Usta,  2012 yılı sonunda 1250’nci dekantörü üretmenin gururunu  yaşıyor.  Firma, batıda Şili’den  doğuda Filipinler’e uzanan coğrafyada 28 ülkeye ihracat yapıyor. 

 

2010 yılında  markalaşmaya verdiği önem ile Haus markasını yaratan Hakkı Usta, yakaladığı başarı ile marka bilinirliğini üst noktalara taşıyor. 

 

Son iki yılda zeytin sezonun çok yağmurlu geçmesi sonucu, üreticilerin yere dökülen zeytinleri daha fazla işlemek zorunda kaldığı ortaya çıktı. Yere düşmüş çamurlu zeytinlerden kaliteli zeytinyağı üretilmesi son derece güç. Zeytinyağı üretiminde en önemli mesele sadece temiz zeytinden zeytinyağı üretebilmek. Bunun için de hasat sırasında zeytinle birlikte toplanan zeytin yaprağı, dalı ve diğer yabancı maddelerin tamamen yıkama sırasında uzaklaştırılması gerekli. Aksi takdirde zeytinyağının tadında bozulmalar meydana gelir. Bunun önüne geçmek için firma, yüksek kapasiteli yıkama makinesinin daha etkin yabancı madde ayıklaması yapmasını sağladı. 

 Dekantör teknolojisi yenilendi

 Haus’un Almanya ve ispanya da gerçekleştirdiği ar-ge çalışmaları sonucu 2009 yılında sadece iki fazlı üretilen dekantörler piyasada beğeni topladı. Bunun üzerine firma bu başarıyı bir adım daha ileri taşımak amacıyla dekantör teknolojisini yenileyerek, çift  motorlu dekantörleri zeytinyağı uygulamalarında kullanmaya başladı. Bu sayede sistem plc konrollü olarak çalıştırılabiliyor. Giren ürün yapısı değiştikçe herhangi bir müdahaleye gerek kalmadan dekantör, içindeki faz dengesini kendi kendine ayarlayabiliyor. Ürün giriş ve çıkışlarını kontrol eden sensörler vasıtasıyla anlık yükler hesaplanarak sistemin en verimli çalışacağı hız ve konum otomatik olarak gerçekleşiyor. Ayrıca plc yazılımı ile hem dekantör tamburu hem de helezon hız ve torkları kontrol edilerek, hem daha kaliteli zeytinyağı üretiliyor hem de eski sistemlere oranla  % 15-20’lere ulaşan elektrik tasarrufu sağlanıyor. Özellikle soğuk sıkım şartlarında ( 27 ̊ C ve altı ) dekantörün helezon frekans hızını değiştirerek verimlilik yükseltilmektedir.

 Her şey kontrol altında

 Bilindiği gibi zeytinyağı üretirken sistemin ısısını kontrol etmek çok önemli. Yüksek ısı zeytinyağının fenol bileşenlerinin uçmasına, zeytinyağının oksitlenmesine sebep olup kalite kaybı yaşanmasına neden oluyor. Sanılanın aksine yüksek ısı, yağın vizkositesinin değişmesine ve randıman artışı yerine verim kaybına sebep olmaktadır. Yeni sistemde zeytinyağı üretilirken her aşamada zeytin hamurunun ısısı kontrol  altına alınmakta. Ek olarak dekantör mekanizmasında yüksek ısıda çalışan rulmanların ısısı da kontrol ediliyor. 

  

32.000 metre kare kapalı alan 285 çalışanı, tecrübeli mühendis kadrosu ile 1954 yılından bu yana Türk zeytinyağı sektörüne hizmet veren Hakkı Usta firması; Haus markası ile zeytinin, üreticinin, emeğin ve kalitenin hakkını veren makineleri üretmeyi ilke edindi. Sektörün gelecek ihtyaçlarına cevap vermek üzere anahtar teslimi şişeleme ve dolum ekipmanları konusunda da hizmet veren firma, önümüzdeki dönemde 2 fazlı üretimin ya da arıtma tesisi kurmanın zorunluluk haline geleceği sektörde zeytinyağı üretim atıklarının değerlendirilmesi konusunda da yeni yatırımlar ve projeksiyonlar için çalışmalarına devam ediyor. 

 2013’de zeytinyağı separatorlerinde yapılan yenilikle tam otomatik zeytinyağı separatorleri zeytinyağının kalitesini bozmadan separator çanaklarının temizlenmesi sağlanmaktadır. Bu yenilik, haftada iki kere yapılması gereken detaylı temizliği ayda bir kereye indiriyor. Hem elektrik, hem işgücü tasarrufunun yanı sıra temiz kalan separator çanakları zeytinyağının kalitesini koruyor. 

 

 

This entry was posted in HABERLER. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s